Skivstångställning – Stor guide

Skivstångställning huvudbild

En skivstångställning kanske inte är det roligaste att behöva införskaffa till sitt hemmagym. Gör du din research går det dock att komma undan med ett riktigt bra ställ för ett bra pris. Om vill utnyttja platsen ännu effektivare kan ett half rack vara ett alternativ. Då får du en stabilare konstruktion men också ett alternativ där du kan göra chinups och fästa gummiband vid en hög punkt för att kunna göra en stor variatet av övningar. Nedanför hittar du en komplett guide för skivstångställning bäst i test.

Topp 5 bästa skivstångställningar

Skivstångställning, half rack eller power rack?

Att välja på om du ska ha en skivstångställning, en half rack eller power rack beror helt på vilka funktioner du vill ha ut av redskapet i din träning. För den som precis ska börja hemmagymma är antagligen skivstångställningen det bästa alternativet eftersom att det är mindre och billigare. 

Kort så är ett av de farligaste momenten vid bänkpress eller squats att du tappar balansen i övningen eller svimmar och då tappar vikterna på dig vilket kan leda till allvarliga skador. Därför kan säkerhetsarmar rekommenderas vid ensam hemmaträning. 

Skivstångställning

Skivstångställningen är ofta av lite enklare karaktär men fungerar fullgott för sitt syfte. De flesta ställningarna kan ta höga tyngder och står riktigt stabilt. Många ställningar har dock inga armar som skyddar om du tappar balansen eller skulle råka ut för någon annan typ av olycka. 

Multipress body solid med vikter

Half rack

Med half rack får du något som påminner lite om en halv bur och den tål ofta mer med en stadigare konstruktion än skivstångställningen. Half racken kan vara kortare eller längre och den sistnämnda typen har ofta stöd för att göra chin ups och andra övningar. Fördelen med half racken är också att de i de flesta fallen kommer med säkerhetsarmar.

Half rack xt8 framifrån

Power Rack

Power racks ser ut som fulla burar som står på fyra ben. Du kommer att träna inuti buren. Även om half racks kan anses vara mycket säkra tar power racks första pris vad gäller säkra ställningar för skivstång. Maxbelastningen brukar vara högre med power racks. Men det är ju inte säkert att du behöver så hög maxbelastning och då kan half rack för ett lägre pris vara alldeles tillräckligt.

Power rack

Skivstångställning bäst i test

Nedan har vi listat 3 skivstångställningar som vi tycker är riktigt prisvärda. Under varje recension hittar du länkar till säriösa återförsäljare samt deras trustpilot betyg. 

Masterfit Fitness Ställning XT4

Bäst i Test
Bäst-i-test-2023
Gym Hemma
Redaktionen
Prisklass: Ca 2200 kr
Vikt: 31 kg
Maxvikt: 270 kg
Säkerhetsarmar: Ja
Sorterat efter pris
Trustpilot
4.6/5
Sporttema logo
Trustpilot
4.3/5
Gymgrossisten logo
Trustpilot
4.1/5

Multi-Press Rack Body-Solid

Bäst Premium
Bäst-premium-2023
Gym Hemma
Redaktionen
Prisklass: Ca 5000 kr
Vikt: 64 kg
Maxvikt: 450 kg
Säkerhetsarmar: Ja
Sorterat efter pris
Sporttema logo
Trustpilot
4.6/5
Sportgymbutiken logo
Trustpilot
4.6/5

Half Rack bäst i test

Nedan har vi listat 2 Half racks som vi tycker är riktigt prisvärda. Under varje recension hittar du länkar till säriösa återförsäljare samt deras trustpilot betyg. 

Masterfit 300 Half Rack

Prisklass: Ca 6 000 kr
Vikt: 70 kg
Maxvikt: 250 kg
Säkerhetsarmar: Ja
Sorterat efter pris
Trustpilot
4.6/5

Masterfitness Half Rack XT8

Prisklass: Ca 5500 kr
Vikt: 110 kg
Maxvikt: 280 kg
Säkerhetsarmar: Ja
Sortera efter pris
Trustpilot
4.6/5
Gymgrossisten logo
Trustpilot
4.6/5
Trustpilot
4.6/5

Att välja den bästa skivstångställningen

När du ska jobba med skivstång hemma behöver du ett skivstångsställ som får plats och som ger dig ett gott stöd. Du kan få god vägledning av att se på skivstångsställ bäst i test men det är också viktigt att du är medveten om dina specifika behov. Se till att det blir ett säkert ställ som klarar den vikt du kommer att utsätta det för.

Skivstångställning – Enklare variant som fungerar bra för de flesta. Även vid tyngre användning. Denna ställning är ofta betydligt billigare än exemeplvis en half rack.

Half rack – En dyrare men mer robust variant där det ofta går att göra chinups och finns förvaring av vikter. För den mer kräsne hemmaanvändaren.

Masterfit tr059 framifrån

Funktioner

De vanligaste funktionerna som skiljer mellan ställningar är om det finns skyddsarmar, om det går att göra chinups och om det finns möjlighet att göra squats eller endast bänkpress.

Pris

Som med de flesta gymredskap skiljer sig priset åt mellan olika produkter. Sålänge du inte köper de billigaste varianterna så brukar de flesta skivstångställningarna fungera bra.

Maxvikt

Generellt sätt går det att säga att skivstångsställningar och racks som är dyrare klarar högre maxvikt. Välj en ställning som uppfyllter dina behov. Tänk på att de billigare alternativen i jämförelsen klarar vikter som räcker för de flesta användarna. Då är det onödigt att välja ett premiumalternativ.

Storlek

När det kommer till ställningar så kan det vara bra på att hålla koll på både höjden och hur mycket yta den tar upp. Många ställningar är större än vad man tror, i synnerhet racks och därför är det bra att mäta innan du bestämmer dig vilken produkt som passar bäst just för ditt hem.

Går det att köpa billigare skivstångställniningar?

  • Du kan satsa på en billigare ställning men var väl medveten om vad du får vilket. Detta är något som otaliga recensioner vitnar om på internet. Om det är viktigt för dig att ställningen klarar tung vikt kanske du vill köpa något som är lite dyrare. 

  • Sedan kan det förstås vara så att du med hjälp av en rabatt får en billig skivstångsställning som normalt sett kostar mycket mer. Håll utkik efter erbjudanden och satsa på kvalitet!

Viktiga egenskaper på en skivstångställning

Det finns några saker som skiljer mellan olika skivstångställningar samt racks. Nedan har vi listat de allra viktagaste som du behöver tänka på när du ska köpa en ställning.

Finns det säkerhetsarmar?

När det kommer till hemmagym så kan säkerhetsarmar vara en av de viktigaste variablerna på en skivstångställning. Om du skulle svimma eller tappa skivstången på grund av någon annan anledning så finns säkerhetsarmarna där som ett extra skydd. Detta är viktigast om du tränar själv.

Möjligheten att göra chinups och squats

Det finns olika typer av ställningar där vissa har grepp för att göra chin ups. Dessa är ofta lite högre och vanligare när det kommer till racks. En annan övning som det inte alltid går att göra med en skivstångställning är squats. 

Förvaring av vikter

På många skivstångställningar finns det möjlighet att hänga undan vikterna. Detta är en smidig lösning då du slipper gå och hämta vikterna från någon annan del av ditt hemmagym. 

Justering av bredd

Detta är endast en funktion som är viktig om du planerar att en skivstång som är smalare än den olympiska standarden. Med de flesta skivstångställningarna så går det nämligen inte att justera bredden. 

Vanliga frågor vid köp av en skivstångställning​

Det finns några saker som många frågar om när de ska köpa en skivstångställning. Nedan hittar du svaret på de vanligaste frågorna som inte har svarats på i artikeln.

Det beror på modell. Det finns ställningar som väger omkring 70 kg och ställningar som väger det dubbla. I och med att det här är en ganska tung konstruktion är det bra att ha en bestämd plats för den för att slippa flytta omkring på ställningen.

Du kan hitta billigare skivstångsställningar för några tusenlappar. Ju stadigare och kraftigare konstruktion det blir ju mer kostar det. För professionella gym där många ska använda och slita på ställningen kan det vara bra att investera i en premiumversion.

Det beror på var du tänker ställa den. Ta alltid en titt på samtliga mått. Det är ju inte bara golvet som avgör om du får plats. Om en skivstångsställning är mycket hög kanske den blir svår att få in i en källare med lågt i tak.

Gymhemma.se använder sig av cookies. Genom att använda tjänsten godkänner du användandet av cookies: