Roddmaskin

Det är inte alltid helt lätt att hitta en träningsform som passar efter ens träningspreferenser. Men om du letar efter en effektiv träningsform som tränar hela kroppen samtidigt som den både är rolig och stimulerande kan rod vara ett bra val. Rod tränar inte bara styrka och uthållighet, i armar, utan även rygg, mage, axlar och ben.

Rod är också en träningsform som är skonsam och minskar risken för skador, eftersom belastningen är låg på lederna. I denna artikel kommer vi att gå närmare in på olika typer av roddmaskiner på den svenska marknaden för att hjälpa dig att hitta den som passar dina behov. Bland annat kommer vi att ta hänsyn till faktorer som prestanda, design, funktioner, och pris. Så att du ska kunna göra ett informerat val för att få ut så mycket som möjligt av din träning i hemmet, oavsett om du är nybörjare, vältränad eller elitidrottare.

Topp 5 roddmaskinerna

Att köpa en roddmaskin - tre olika prissegment

Precis som med löpband och motionscyklar finns det olika prisklasser för roddmaskiner, där saker som kvalité och prestanda påverkas av hur mycket du är villig att lägga. Det viktigaste är att utgå från dina behov och din ekonomi så att du inte blir missnöjd. På Gymhemma har vi valt att dela in roddmaskinerna i tre priskategorier, billiga (budget) roddmaskiner som kostar under 6 000 kr, en vanlig roddmaskin mellan 6 000 – 10 000 kr och premium roddmaskiner som kostar över 10 000 kr.

Billig roddmaskin

Under 6 000 kr

För den som vill träna hemma och inte vill lägga för mycket pengar kan en billig roddmaskin vara fullgod. Du kan få en maskin som kostar mindre än 6 000 kr och är lätta och enkla att använda. De har oftast en mindre storlek och kan därför lättare förvaras i mindre utrymmen, vilket gör dem till ett utmärkt alternativ för dem som bor i små lägenheter. 

De har oftast grundläggande funktioner och kan ha enklare displaypaneler och färre träningsprogram jämfört med dyrare alternativ. Detta gör dem idealiska för nybörjare eller för personer som bara behöver en enkel maskin för att hålla igång sin träning hemma. De kan dock ha begränsad funktionalitet och kvalitet i jämförelse med dyrare alternativ.

Vanlig roddmaskin

6 000 - 10 000 kr

För en vanlig roddmaskin, alltså en av bra kvalité brukar priset vara mellan  6 000 och 10 000 kr. Det är ofta ett bra val för dem som vill ha en mer seriös träningsupplevelse i hemmet. Skillnaderna mot budget roddmaskinerna är att dessa ofta fler funktioner och bättre kvalitet. Exempelvis brukar den högsta användarvikten vara högre, maskinen känns mer löpande och stabil. De erbjuder oftast fler träningsprogram och motståndsnivåer för att anpassa träningen till dina individuella behov.

Vissa av dem kan ha enklare teknologi, medan andra kan ha mer avancerade funktioner som trådlös anslutning till appar och pulsmätare. Denna kategori av roddmaskiner kan vara ett bra val för personer som vill ha en kvalitetsmaskin som ger en bra träning men som inte vill spendera för mycket pengar.

Premium roddmaskin

Över 10 000 kr

Inom premium segmentet har vi tagit med roddmaskiner som kostar över 10 000 kr. Dessa är vanligtvis de du hittar på gymmet och är några av de mest högkvalitativa alternativen på marknaden. Dessa maskiner är perfekta för seriösa atleter eller gym som vill ha det allra bästa när det gäller prestanda, kvalitet och funktionalitet. De kan ha högre motståndsnivåer, mer avancerad teknologi och fler träningsprogram än billigare alternativ.

En annan skillnad är att måna roddmaskiner i premium segmentet har smarta funktioner som en inbyggd skärm där du kan se dina träningsresultat och följa förprogrammerade träningspass. De är ofta mer robusta och tåliga än billigare alternativ och har därför en längre livslängd. Premium roddmaskiner kan vara ett bra val för personer som vill ha den gymupplevelsen hemma och som är villiga att investera i en maskin av högsta kvalitet.

Roddmaskin bäst i test

Nedanför har vi valt ut 5 stycken roddmaskiner som utgör några av de bästa alternativen på marknaden. Roddmaskinerna har både fått generellt bra betyg samt finns att köpa hos välkända återförsäljare i Sverige.

Concept2 Modell D

Concept2 Modell D_ - Gymhemma
Bäst i Test
Bäst-i-test-2023
Gym Hemma
Redaktionen
Prisklass: Premium
Program: 12
Hoppfällbar: Ja
Motstånd: Luftmotstånd
Concept2 Modell D

Concept2 Modell D är en roddmaskin som har fått mycket beröm för sin höga kvalitet och prestanda Det är också en roddmaskin som omnämns som en av de bästa även på amerikanska sidor. Roddmaskinen är lämplig både för hemmabruk och professionellt bruk. Exempelvis ser man ofta maskinen på lite exklusivare gym. Maskinen är enkel att använda och är en riktig investering för din hälsa och träningsrutin. Dessutom går den både att fälla ihop eller resa för att ha mot en vägg eller i garderob.

Design och byggkvalitet
Concept2 Modell D har en snygg design i enkel svart färg som passar in i de flesta hem. Roddmaskinen är byggd för att hålla länge och tål intensiv träning, ramen är gjord i aluminium och har en känsla av stabilitet och kvalité. Roweren har en bekväm sits som är justerbar och passar både korta och långa personer. Handtaget på roderen är ergonomiskt utformat för att ge en bekväm grepposition.

Funktioner och prestanda
Concept2 Modell D är utrustad med en PM5 monitor som ger en mängd funktioner och statistik över din träning. Den är lätt att använda och har en högupplöst display som både har information om din roddprestation tillsammans med tid, distans, hastighet, kaloriförbrukning och watt. Det finns också möjlighet till trådlös anslutning att ladda ner träningsdata och använda träningsprogram via Concept2 appen.

Motståndet i roddmaskinen är luftbaserat och det ger en verklighetstrogen roddupplevelse. Maskinen har en justerbar motståndsnivå som gör det möjligt att anpassa träningen till din nivå, från en lätt uppvärmning till en intensiv HIIT-träning. Man har också en tyst drift och ger en mjuk och behaglig rörelse.

Pris och garanti
Det kan vara bra att tänka på att Concept2 Modell D är en av de dyrare roddmaskinerna på marknaden, men med tanke på dess höga kvalitet och prestanda så tycker vi att det är en investering som är värd priset om man kommer att använda maskinen. Maskinen är tillverkad i USA och levereras med en 2-årig garanti på ram och mekaniska delar.

Sammanfattning
Sammanfattningsvis är Concept2 Modell D en högkvalitativ roddmaskin som är designad för att ge en verklighetstrogen roddupplevelse och en bra träning. Den är passar både bra för hemmabruk och professionellt bruk och är utrustad med en mängd funktioner som gör det enkelt att följa din träning och utveckling. 

Trustpilot
3.9/5
Trustpilot
3.2/5

Casall Rower R600 PRO

Casall rower r600 pro - Gymhemma
Bäst i Test
Bäst-budget-2023
Gym Hemma
Redaktionen
Prisklass: Budget
Program: 12
Hoppfällbar: Nej
Motstånd: Luftmotstånd
Casall Rower R600 PRO

Casall Rower R600 PRO är en roddmaskin som erbjuder en bra och verklighetstrogen roddupplevelse i förhållande till priset. Maskinen har magnetiskt motstånd vilket ger en tyst och jämn rörelse. Roddmaskinen är lättanvänd och passar perfekt för den som vill ha en maskin hemma.

Design och byggkvalitet
Maskinen har ett modernt och stilrent utseende som passar in i de många hem. Den är stabil och har en bekväm och justerbar sits som passar de flesta användare. Handtaget på roderen har en lätt böjd design vilket ger en bekväm grepposition under träningen. Maskinen är även utrustad med justerbara fotstöd för att passa olika fotstorlekar.

Funktioner och prestanda
Casall Rower R600 PRO har möjlighet att koppla in en trådlös pulsmätare om du köper till pulsband. Den har också en LCD-display som visar specifikationer om tid, distans, hastighet, kaloriförbrukning och watt. Displayen är enkel att använda och ger en tydlig översikt över din träning.

Roddmaskinen har ett luft och magnetmotstånd vilket är vanligt bland roddmaskiner och ger en jämn och tyst rörelse som är skonsam för lederna. Det finns  en justerbar motståndsnivå som gör det möjligt att anpassa träningen efter din nivå, från en lätt uppvärmning till en mer intensiv HIIT-träning. 

Pris och garanti
Casall Rower R600 PRO är en roddmaskin av bra kvalité i förhållande till priset. Casall Rower R600 PRO levereras med en 1-årig garanti i hemmamiljö.

Sammanfattning
Sammanfattningsvis är Casall Rower R600 PRO roddmaskin som ger en verklighetstrogen roddupplevelse och en helkropps träning. Den är enkel att använda och passar perfekt i hemmet med flera funktioner som gör det enkelt att följa din träning och utveckling. Med hög kvalitet och prestanda är Casall Rower R600 PRO en investering som kommer att ge dig en utmärkt träningsupplevelse.

Sporttema logo
Trustpilot
4.6/5
Trustpilot
3.2/5

Master Fitness R6040

Master R6040 - Gymhemma
Prisklass: Premium
Program: 15
Hoppfällbar: Ja
Motstånd: Luft/magnet
Master Fitness R6040

Master R6040 är en högkvalitativ roddmaskin som har fått mycket beröm för sin prestanda och användarvänlighet. Maskinen fungerar lika bra på gymmet som i hemmet. Den är utrustad med en rad funktioner som gör det enkelt att följa din träning och utveckling och är byggd för att hålla länge och tåla intensiv träning. Detta gör att den passar bra även för den som tränar på en högre nivå.

Design och byggkvalitet
Designen på Master R6040 är svart och silver som passar in i de flesta hem. Den är utrustad med en stabil ram som ger stabilitet och en lång livslängd. Roweren har en bekväm sits som är justerbar och passar både korta och långa personer. Handtaget på roderen är ergonomiskt utformat för att ge en bekväm grepposition.

Funktioner och prestanda
Roddmaskinen har en LCD-monitor som ger en mängd funktioner och statistik över din träning. Monitorn är lätt att använda i förhållande till många konkurrerande maskiner och den har en högupplöst display som visar information om din roddprestation, inklusive tid, distans, hastighet, kaloriförbrukning och watt. 

Det finns också en justerbar motståndsnivå som gör det möjligt att anpassa träningen till din nivå, från en lätt uppvärmning till en intensiv HIIT-träning beroende på vilken typ av träning du vill ha. Den luftmotståndsbaserade roddmaskinen ger en verklighetstrogen roddupplevelse som är lik en riktig båt på vattnet.

Pris och garanti
Master R6040 ligger i det lägre premiumsegmentet när det kommer till priset men med tanke på dess höga kvalitet och prestanda så är det en investering som är värd. Maskinen är tillverkad med hög kvalitet och levereras med en 1-årig garanti i hemmamiljö.

Sammanfattning
Sammanfattningsis är master R6040 en högkvalitativ roddmaskin som är designad för att ge en verklighetstrogen roddupplevelse och en helkropps träning. Den är lämplig för både hemmabruk och professionellt bruk och är utrustad med en mängd funktioner som gör det enkelt att följa din träning och utveckling.

Trustpilot
3.9/5
Trustpilot
3.2/5

Abilica Quickrower

Abilica Quickrower - Gymhemma
Prisklass: Budget
Program:
Hoppfällbar: Ja
Motstånd: Magnet
Abilica Quickrower

Abilica Quickrower är en kvalitativ roddmaskin som passar utmärkt för både nybörjare och mer erfarna träningsentusiaster. Maskinen är utrustad med luftmotstånd, vilket ger en jämn och realistisk roddupplevelse. Quickrower är enkel att använda och passar både hemma och på gymmet.

Design och byggkvalitet
Abilica Quickrower har en robust och stabil konstruktion med en bekväm och justerbar sits som passar de flesta användare. Maskinen har också justerbara fotstöd för att anpassa sig efter olika fotstorlekar. Roderhandtaget är ergonomiskt utformat för att ge en bekväm grepposition under träningen.

Funktioner och prestanda
Abilica Quickrower har en LCD-display som visar information om tid, distans, hastighet, kaloriförbrukning och watt. Displayen är lätt att använda och ger dig en översikt över din träning. Maskinen är utrustad med luftmotstånd som ger en jämn och realistisk roddupplevelse. Motståndet är justerbart, vilket gör det möjligt att anpassa träningen efter din nivå.

Pris och garanti
Abilica Quickrower är en prisvärd roddmaskin med hög kvalitet och prestanda. Maskinen är väl värd priset med tanke på dess funktioner och prestanda. Abilica Quickrower levereras med en 2-årig garanti på ram och mekaniska delar.

Sammanfattning
Abilica Quickrower är en högkvalitativ roddmaskin som ger en realistisk och effektiv roddupplevelse. Maskinen är enkel att använda och passar både hemma och på gymmet. Quickrower är utrustad med en mängd funktioner som gör det enkelt att följa din träning och utveckling. Om du letar efter en prisvärd och högkvalitativ roddmaskin, är Abilica Quickrower ett utmärkt val.

Träningspartner logo
Trustpilot
3.9/5
Sporttema logo
Trustpilot
3.9/5

Finnlo Aquon Evolution

Finnlo Aquon Evolution - Gymhemma
Prisklass: Premium
Program: 12
Hoppfällbar: Ja
Motstånd: Magnet/luft
Finnlo Aquon Evolution

FINNLO Aquon Evolution har precis som många andra maskiner i vår topplista har en snygg och modern design med en stabil och tålig aluminiumram. Den är utrustad med en bekväm sits som är justerbar och passar både korta och långa personer vilket inte alltid är fallet när det kommer till roddmaskiner. Handtaget på roderen är ergonomiskt utformat för att ge en bekväm grepposition.

Funktioner och prestanda
Aquon Evolution är utrustad med en dator som ger en mängd specifikationer för statistik över din träning. Den är lätt att använda och har en högupplöst display som visar information om din roddprestation, inklusive tid, distans, hastighet, kaloriförbrukning och mycket mer. Maskinen har en justerbar motståndsnivå, som gör det möjligt att anpassa träningen till din nivå, från en lätt uppvärmning till en intensiv HIIT-träning beroende på vadd du vill få ut av träningen.

Design och byggkvalitet
Aquon Evolution har en kompakt och praktisk design som gör den enkel att förvara när den inte används och den går att fälla ihop. Maskinen har en tålig och stabil aluminiumram som ger god stabilitet och en lång livslängd trotts dess lägre pris. Maskinen har också en bekväm sits som är justerbar och passar både korta och långa personer.

Pris och garanti
Aquon Evolution är en prisvärd roddmaskin med hög kvalitet och prestanda. Det är en investering som kommer att ge dig många år av effektiv träning. Maskinen levereras med en 2-årig garanti på ram och mekaniska delar.

Sammanfattning
FINNLO Aquon Evolution är en imponerande roddmaskin som ger en utmärkt helkropps träning. Maskinen har en snygg och modern design med en stabil och tålig aluminiumram. Den är utrustad med en mängd funktioner och prestanda som gör det enkelt att följa din träning och utveckling. Med sitt prisvärda pris och höga kvalitet är FINNLO Aquon Evolution en utmärkt investering för alla som vill ha en pålitlig och effektiv roddmaskin.

Sporttema logo
Trustpilot
3.9/5
Trustpilot
3.2/5

Att tänka på vid köp av roddmaskin

1. Motstånd

En av de viktigaste egenskaperna att tänka på när man väljer en roddmaskin är typen av motstånd som den använder. Det finns fyra huvudsakliga typer av motstånd: vatten, luft, magnet och hydraulik. Varje typ av motstånd har sina egna fördelar och nackdelar, och valet beror på dina personliga preferenser och träningsbehov.

Vattenmotstånd
En roddmaskin med vattenmotstånd använder ett vattenbaserat system för att simulera känslan av att ro i vattnet. Detta ger en mer realistisk och jämn rörelse och är därför ofta populärt bland seriösa roddare. Vattenmotstånd är också tystare än luftmotstånd och ger ett mjukare ljud. Nackdelen är att de är tunga och tar upp mer plats och kan vara dyrare än andra alternativ.

Luftmotstånd
Luftmotstånd är den mest vanliga typen av motstånd på en roddmaskin. Detta system använder en fläkt för att generera motstånd när du roddar. Luftmotstånd ger en mer intensiv träning eftersom motståndet ökar ju snabbare du roddar. Detta gör det till en bra option för högintensiv träning. Nackdelen är att de kan vara högljudda och generera en del vind.

Magnetmotstånd
Roddmaskiner med magnetmotstånd använder magneter för att skapa motståndet. Magnetmotstånd ger en mer precist justerbar motståndsnivå och är därför bra för dem som vill kunna justera motståndet exakt efter sina behov. Nackdelen är att magnetmotstånd inte ger samma verklighetstrogna känsla som vatten- eller luftmotstånd.

Hydrauliskt motstånd
Hydrauliskt motstånd är den billigaste typen av motstånd på en roddmaskin. Dessa maskiner använder ett hydrauliskt system som genererar motstånd. Nackdelen är att de har en annan känsla än de andra typerna av motstånd och inte ger samma realistiska roddupplevelse. Hydrauliska roddmaskiner är dock ofta mer kompakta och lättare att förvara, vilket gör dem till ett bra alternativ för hemmabruk.

2. Material och kvalité

Kvaliteten på en roddmaskin påverkar hur hållbar och stabil maskinen är, vilket är en viktig faktor att tänka på när man väljer en maskin. En högkvalitativ roddmaskin kommer att vara mer robust och tålig och ha en längre livslängd än en billigare maskin. När man väljer en roddmaskin av hög kvalitet, är det också mindre sannolikt att man upplever problem som knarrande ljud eller att maskinen går sönder snabbt. För att hitta en maskin av hög kvalitet kan man söka efter recensioner från andra kunder eller läsa expertrecensioner för att få en uppfattning om kvaliteten.

3. Garanti

Garanti är en annan viktig faktor att tänka på när du väljer en roddmaskin. Det är viktigt att välja en modell med en tillräcklig garanti, så att du kan vara säker på att eventuella problem som uppstår täcks under en viss tidsperiod. En längre garanti kan också indikera att tillverkaren har förtroende för produktens kvalitet och hållbarhet.

Innan du köper en roddmaskin bör du kontrollera vilken typ av garanti som erbjuds och vad den täcker, inklusive eventuella undantag eller begränsningar. Detta kan hjälpa dig att fatta en mer informerad köpbeslut och ge dig trygghet för din investering.

4. Ljud

Det finns olika typer av roddmaskiner på marknaden, inklusive luftmotstånd, magnetiskt motstånd och vattenmotstånd. Varje typ har sina egna fördelar och nackdelar, beroende på dina träningsmål och preferenser. När det gäller ljudnivå är luftmotstånd roddmaskiner ofta högljuddare än magnetiska och vattenbaserade modeller på grund av den blåsande ljudet som genereras när motståndet ökar. Vattenbaserade roddmaskiner ger vanligtvis ett mer naturligt och behagligt ljud som liknar ljudet av riktigt roddvatten.

5. Budget

Priset på en roddmaskin kan variera beroende på märke, modell och funktioner. Generellt sett är luftmotstånd roddmaskiner ofta billigare än vattenbaserade eller magnetiska modeller. Men det är viktigt att tänka på att det högre priset kan innebära att du får bättre byggkvalitet, mer avancerade funktioner och en längre garanti. Innan du köper en roddmaskin bör du överväga dina träningsmål och budget, och försöka hitta en balans mellan pris och prestanda. Du kan också leta efter rea-erbjudanden och kampanjer för att spara pengar på ditt köp.

6. Display och träningsprogram

En annan faktor att tänka på är displayen och de inbyggda träningsprogrammen. En roddmaskin med en tydlig display kan hjälpa dig att övervaka din träning och följa din framsteg. Inbyggda träningsprogram kan erbjuda extra variation och utmaningar för att hålla din träning intressant och engagerande.

7 . Utseende

Att välja en roddmaskin med en bra garanti är viktigt för att säkerställa att eventuella problem som uppstår täcks under en viss tidsperiod. En längre garanti kan också tyda på att tillverkaren har förtroende för produktens kvalitet och hållbarhet.

Hoppfällbara löpband

En hoppfällbar roddmaskin är en träningsmaskin som kan fällas ihop och tas bort när den inte används, vilket gör den idealisk för träningsutrymmen med begränsat utrymme eller för personer som vill ha möjlighet att flytta sin träningsutrustning. Dessa maskiner är vanligtvis mindre och lättare än andra roddmaskiner, vilket gör dem enkla att förvara och transportera.

En av de största fördelarna med en hoppfällbar roddmaskin är att den sparar utrymme. Många personer saknar tillräckligt med utrymme i sina hem eller lägenheter för att ha en stor träningsmaskin stående framme hela tiden. Med en hoppfällbar roddmaskin kan man enkelt vika ihop den och förvara den i en garderob eller under sängen när den inte används.

En annan fördel med hoppfällbara roddmaskiner är att de ofta är lättare att transportera. De flesta hoppfällbara roddmaskiner är tillverkade av lätta material som aluminium, vilket gör dem enkla att flytta runt i hemmet eller ta med på resor. Detta gör att man kan träna var som helst och när som helst.

En nackdel med en hoppfällbar roddmaskin är att den kan vara mindre stabil än en icke-hopfällbar variant. Detta beror på att hoppfällbara roddmaskiner vanligtvis är mer lätta och har färre delar som behöver hålla samman. Denna minskade stabilitet kan göra att maskinen kan vibrera eller skaka under användning, vilket kan minska träningsupplevelsen.

En annan nackdel är att hoppfällbara roddmaskiner vanligtvis har en begränsad vikt- och längdkapacitet. Dessa maskiner är vanligtvis inte utformade för personer som är längre än 190 cm eller som väger över 120 kg. Om du är en större person kan det vara svårt att hitta en hoppfällbar roddmaskin som passar dina behov.

Fördelar med en roddmaskin

1 med en cirkel runt

Effektiv helkroppsträning

Att träna med roddmaskiner är ett suveränt sätt att ge hela kroppen en effektiv workout. På kort tid kan du träna både armar, ben, rygg och kärnmuskulatur samtidigt – en riktig vinst på träningsfronten! Vill du få ut ännu mer av din träning kan träningsmat vara något för dig.

2 med en cirkel runt

Skonsam träning

I motsats till vissa högintensiva träningsformer, som kan leda till skador på leder och ligament, är roddmaskiner en mildare variant. Eftersom dessa maskiner är icke-viktbärande kan du träna med låg påverkan på leder, vilket minskar skaderisken.
3 med en cirkel runt

Förbättrad hälsa

Roddmaskiner erbjuder en fantastisk träning för hjärta och lungor. Med hjälp av längre roddpass ökar du hjärtfrekvensen och stärker lungkapaciteten, vilket resulterar i bättre kondition och ökad uthållighet.
4 med en cirkel runt

Mångsidig träningsutrustning

Dessa maskiner är riktiga mångsysslare inom träningsutrustning. Du kan variera dina pass och träna olika muskelgrupper genom att justera motståndet. På så sätt kan du anpassa träningen efter din egen nivå och ständigt utmana dig själv.

Övningar på roddmaskinen

Intervaller (Rowing world)

Börja i lugnt tempo

Intervallträning är grunden för att snabbt förbättra din roddprestanda och samtidigt göra det mer komfortabelt att ro i ett högre tempo. Det finns olika typer av intervallträning och olika studier om vad som fungerar bäst.

Ett vanligt intervallupplägg innebär att öka tempot i 40 sekunder, följt av 60–80 sekunders vila. Upprepa detta 5–10 gånger.

Såhär gör du:

 • Värm upp genom att ro i ett lugnt tempo i 5–10 minuter
 • Öka upp tempot så högt du orkar i 40 sekunder
 • Vila 60–80 sekunder
 • Börja om igen
 • 5–10 omgångar
 • Kort och intensivt (källa Rowing World)
 • Ett pass på 40 – 45 minuter

Kort och snabbt

Ett pass på 40 – 45 minuter

Detta pass tar cirka 40-45 minuter och passar den mer avancerade roddaren. Börja med att värma upp i ett lugnt tempo i cirka 10 minuter.

Kör sedan 5 x 1 minut i ett tempo som är 10 sekunder snabbare än din tävlingsfart på 5 km rodd med 30 sekunders vila. Ta sedan en paus på 2 min och börja om. Avsluta passet med en lugnare nedvarvning.

Såhär gör du:

 • 10 min uppvärmning 5 gånger 1 min (10 sek snabbare än tävlingsfart 5 km rodd)
 • 30 sekunders vila mellan varje
 • Efter 5 omgångar, 2 min vila och börja om
 • Nedvarvning i 10 min

Frågor och svar om roddmaskiner

Här kommer några vanliga svar på frågor som vi har fått när man ska köpa en roddmaskin. 

Att investera i en roddmaskin kan vara ett smart beslut, och här är varför. För det första, med en roddmaskin får du en effektiv träning som omfattar både styrka och kondition samtidigt, vilket tränar hela kroppen. Tänk bara på alla muskelgrupper som används när du ror: benen, ryggen, axlarna och armarna – det blir en riktig helkroppsträning.

Fördelarna sträcker sig längre än bara träningsomfattningen. Roddmaskiner är skonsamma mot lederna, vilket gör dem till ett utmärkt alternativ för dem med skador eller ledbesvär. Jämfört med andra träningsapparater som löpband eller trappmaskiner, så är roddmaskiner betydligt snällare mot knän och höfter.

Mångsidigheten är en annan stor fördel med roddmaskiner. Oavsett om du är nybörjare eller erfaren atlet kan du anpassa träningsintensiteten enkelt genom att justera motståndet eller följa olika träningsprogram.

Med en roddmaskin hemma kan du träna när det passar dig bäst, oavsett väder eller tid på dygnet. Du behöver inte längre anpassa dig efter gymmets öppettider eller vädrets nycker.

Att bemästra en roddmaskin kan vara enkelt, men det krävs ändå en viss skicklighet och teknik. Här är en lekfull guide för hur man navigerar detta träningsredskap:

Ta plats och förbered dig
När du sätter dig på maskinen, justera fotstöden för att passa dina fötter perfekt. Fäst remmarna så att dina fötter sitter stadigt. Ta handtagen med självsäkerhet, sträck ut armarna och böj benen, för att vara redo att börja rörelsen.

Rodd in action
Nu är det dags att sätta igång! Kasta dig bakåt genom att använda benens kraft och dra handtagen mot bröstet, med armbågarna böjda. Håll ryggen rak och axlarna avslappnade för att undvika onödig ansträngning.

Fram och tillbaka
Sakta men säkert, sträck ut armarna och skjut framåt med benen igen. Upprepa rörelsen för att skapa en rytmisk, harmonisk rörelse.

Kom ihåg att en korrekt teknik är avgörande för att få ut det mesta av din träning och undvika skador.

Anpassa din träningstid
Hur mycket tid du lägger på roddmaskinen kan variera beroende på dina träningsmål och din kondition. Som grundregel rekommenderas 20-30 minuter för att få en effektiv träning. Vill du förbättra din uthållighet? Öka träningstiden till 45-60 minuter. Fokus på muskeluppbyggnad? Sikta på kortare, intensiva pass om 10-20 minuter.

Glöm inte att anpassa träningstiden efter din egen förmåga och mål, och låt din kropp vänja sig vid träningen för att undvika överträning.

Hur länge man ska träna på en roddmaskin kan variera beroende på individuella träningsmål, träningsnivå och träningsintensitet. Generellt sett rekommenderas att man tränar på en roddmaskin i minst 20-30 minuter för att få en effektiv träningspass.

För personer som vill förbättra konditionen och uthålligheten, kan man öka träningspassens längd till 45-60 minuter eller längre. Om man däremot har som mål att bygga muskler och styrka kan man behöva kortare träningspass på mellan 10-20 minuter med högre intensitet och fokus på att bygga muskler.

Det är också viktigt att tänka på att börja med kortare träningspass och gradvis öka längden och intensiteten på passen när man blir mer van vid träningen. Överträning kan leda till trötthet, skador och minskad motivation för att fortsätta träna.

Sammanfattningsvis är det viktigt att anpassa träningspassens längd efter ens egna träningsnivå och träningsmål. En träningspass på 20-30 minuter kan vara tillräckligt för att få en effektiv helkroppsträning på en roddmaskin, medan längre pass kan vara mer lämpliga för personer som vill förbättra kondition och uthållighet.

En roddmaskin är en utmärkt träningsredskap som ger en helkroppsträning och aktiverar flera muskelgrupper samtidigt. Nedan följer en lista över vilka muskler som tränas med en roddmaskin:

Ben
Benmusklerna är en viktig del av rörelsen på en roddmaskin och används för att pressa sig bakåt och sträcka ut benen framåt igen. När man pressar sig bakåt tränas framför allt de bakre lårmusklerna (hamstrings), medan de främre lårmusklerna (quadriceps) tränas när man sträcker ut benen igen.

Rumpa
Rumpmusklerna är också involverade i rörelsen på en roddmaskin och hjälper till att driva rörelsen bakåt.

Rygg
Ryggmusklerna, särskilt musklerna i den övre delen av ryggen, tränas mycket effektivt på en roddmaskin. Dessa muskler aktiveras när man drar handtagen mot kroppen och hjälper till att stabilisera och stärka ryggen.

Axlar
Axelmusklerna tränas också när man drar handtagen mot kroppen. Särskilt de bakre axelmusklerna (deltoideus posterior) tränas mycket effektivt på en roddmaskin.

Armar
Armarna, särskilt biceps- och tricepsmusklerna, tränas också när man drar handtagen mot kroppen. Det är viktigt att ha en korrekt teknik för att få ut det mesta av träningen för armarna och undvika överbelastning av handleder eller axlar.

Magmusklerna
Magmusklerna aktiveras också under träning på en roddmaskin. En korrekt teknik, med en rak och stabil rygg, hjälper till att engagera magmusklerna.

Sammanfattningsvis är en roddmaskin en effektiv helkroppsträning som tränar flera muskelgrupper samtidigt, inklusive ben, rumpa, rygg, axlar, armar och magmusklerna.

Gymhemma.se använder sig av cookies. Genom att använda tjänsten godkänner du användandet av cookies: