Träningsbänk bäst i test – Läs hela guiden här

Träningsbänk huvudbild

Med en bra träningsbänk kan du träna effektivt med vikter, skivstång och fristående. Oavsett om du vill tona magen eller slå ditt rekord i bänkpress är det en fördel att ha en stadig bänk för träning. Välj en träningsbänk bäst i test med de egenskaper som passar dina behov allra bäst!

Topp 5 bästa träningsbänkarna

Välj rätt träningsbänk

Det finns olika typer av träningsbänkar och den första frågan som du behöver ställa dig vad du ska använda träningsbänken och vilka funktioner som du tycker är nödvändiga. Nedanför går vi igenom de tre vanligaste varianterna som det går att välja mellan. 

Ställbar träningsbänk

Den ställbara träningsbänken är nog den vanligaste typen av bänk och den vi oftast använder på hemmet eller i gymmet. Fördelen med att träningsbänken är ställbar innebär att det går att göra ett stort antal övningar på den. 

Ofta är en ställbar träningsbänk något dyrare, i synnerhet om du vill ha en som är hög kvalité och tål mycket vikt. Då den ställbara träningsbänken har många fler delar som kan slitas ut och gå sönder betyder det den inte riktigt är lika hållbar som en plan träningsbänk och att maxvikten antagligen är något lägre, åtminstone i samma prisklass.

Träningsbänk uppfällbar

Plan träningsbänk

En plan träningsbänk har inga rörliga delar utan fungerar som en helt vanlig bänk. Detta gör att den plana bänken ofta är lite lättare samtidigt som den är väldigt stabil att göra övningar på.

Två av de största fördelarna med denna är den ofta har en högre maxvikt än den ställbara bänken samtidigt som den är billigare. Dessutom finns det inte lika många rörliga delar vilket betyder att den tenderar att hålla väl över tid.

Träningsbänk fast rygg

Hopfällbar träningsbänk

Om du har lite plats så kan en hopfällbar träningsbänk vara något för dig. Den ihopfällbara träningsbänken tar betydligt mindre plats men den kommer också med vissa brister. Ofta tål inte den hopfällbara träningsbänken lika mycket vikt som den ställbara eller plana träningsbänken. Det är också betydligt svårare att hitta en riktigt bra.

Det bör dock sägas att en ihopfällbar träningsbänk ofta är väldigt smidig och vanligtivis fälls de ihop likt en strykbräda. Alltså genom att fälla in benen under den.

Träningsbänk hoppfällbar

Träningsbänk bäst i test

Träningsbänken som har fått Bäst i test är den som vi tycker kombinerar ett bra pris i förhållande till maxvikt funktioner och kvalité. 

Master Fitness Bench Silver 1

Bäst i Test
Bäst-i-test-2023
Gym Hemma
Redaktionen
Justerbar: Ja
Hoppfällbar: Nej
Maxvikt: 200 kg
Vikt: 25 kg
Sorterat efter pris
Träningsmaskiner logo
Trustpilot
4.1/5
Atletbutiken logo
Trustpilot
3.8/5
Gymgrossisten logo
Trustpilot
3.1/5
Sportgymbutiken logo
Trustpilot
4.6/5

Master Träningsbänk Black

Bäst i Test
Bäst-budget-2023
Gym Hemma
Redaktionen
Justerbar: Ja
Hoppfällbar: Nej
Maxvikt: 200 kg
Vikt: 16 kg
Sorterat efter pris
Träningsmaskiner logo
Trustpilot
4.1/5
Cdon logo
Trustpilot
4.3/5
Sportgymbutiken logo
Trustpilot
4.6/5

Eleiko Classic Adjustable Bench

Bäst i Test
Bäst-premium-2023
Gym Hemma
Redaktionen
Justerbar: Ja
Hoppfällbar: Nej
Maxvikt: 350 kg
Vikt: 35 kg
Sorterat efter pris
Träningsmaskiner logo
Trustpilot
4.1/5

Abilica Premium FID Bench 2.0

Justerbar: Ja
Hoppfällbar: Nej
Maxvikt: 250 kg
Vikt: 30 kg
Sorterat efter pris
Sportgymbutiken logo
Trustpilot
4.6/5
Träningspartner logo
Trustpilot
4.3/5
Cdon logo
Trustpilot
4.3/5
Träningsmaskiner logo
Trustpilot
4.1/5

Master Fitness Bench X3

Justerbar: Ja
Hoppfällbar: Nej
Maxvikt: 350 kg
Vikt: 35 kg
Köp Master Fitness Bench X3
Atletbutiken logo
Trustpilot
3.8/5
Sporttema logo
Trustpilot
4.5/5
Gymgrossisten logo
Trustpilot
3.1/5

Att välja den bästa träningsbänken

Det är smart att välja en träningsbänk bäst i test men kom ihåg att en bra träningsbänk för dig inte måste vara den som proffsen väljer. Välj en bänk i enlighet med dina specifika behov.

Träningsbänk med skivstångställning – Det finns träningsbänkar som också har en skivstångställning. Fördelen med dessa är att det kan vara lite billigare än att köpa dem var för sig. Nackdelen är att du förlorar mycket av flexibiliteten som kommer med att ha dem var för sig. 

Abilica premium fid bench 2.0

Funktioner

Det skiljer sig mycket åt mellan olika träningsbänkar i vilka funktioner du får. Det vanligaste som skiljer sig är om det går att höja och sänka ryggstödet samt sittdynan. Detta påverkar också vilka övningar du kan göra på träningsbänken.

Kvalitét

Det kan skilja sig mycket i kvalité mellan en träningsbänk från ett av de stora varuhusen och en träningsbutik. Skillnaden är stor både på känslan och hållbarheten. För den som precis ska börja hemmagymma finns det dock ingen mening med att köpa den allra dyraste bänken.

Maxvikt

För den som är amatör eller tränar normalt räcker det antagligen med en maxvikt på 200 kg. För den som ska träna lite mer säriöst kan det vara bra att ha en träningsbänk som tål mer vikt. Tänk också på att din egen vikt påverkar valet.

Pris

Det skiljer sig mycket i pris på olika träningsbänkar. Sålänge du inte väljer de allra billigaste träningsbänkarna så brukar det att gå att få tag på en träningsbänk av bra kvalité för ett någorlunda bra pris. 

Finns det billiga träningsbänkar

Du kan alltid hitta billiga träningsbänkar men det viktigaste är att du får en bänk som du blir nöjd med. Om skillnaden i priset mellan en billig träningsbänk och ett premiumval bara är någon tusenlapp kan det vara klokt att satsa lite mer på det träningsredskap som du får så stor nytta av.

Andra typer av träningsbänkar

Förutom den ställbara, plana och hoppfällbara träningsbänken finns det också många andra bänkar för olika övningar. Om du är ute efter en bänk till en speciell övning kan du hitta inspiration nedanför. 

Bänkpressbänk

Den stora skillnaden på en vanlig träningsbänk och en bänkpressbänk är att den senare nämnda är en kombination av en träningsbänk och en skivstångställning. Vanligtvis är bänkpressbänken fixerad vid skivstångställningen vilket betyder att du får båda i ett och samma paket. Detta att ställningen och bänken kan upplevas något mer stabil än vid en vanlig träningsbänk. Nackdelen är att du begränsar dig själv i vilka övningar som du kan göra.

Situpsbänk

En situpsbänk är en träningsbänk som oftast har inverterad lutning. Detta gör att du kan ligga ned på den på rygg och få mer motstånd än om du gör en situp på en plan yta. I många fall kommer också siupsbänken tillsammans med stöd där du kan fixera fötterna för att exempelvis använda vikter i situpen.

Situpsbänk med vikter

Det här är det största möjliga avståndet mellan hälen på din ena fot och tån på den andra. Som regel har bättre crosstrainer en större steglängd. Gång kräver kortare steglängd mellan snabbare takt ökar på steglängden. Om du köper crosstrainer med för kort steglängd kommer du att uppleva att din träning med den är begränsad. Omkring 40 cm är att rekommendera och mer är ännu bättre.

Hur använder jag en träningsbänk?

En träningsbänk är ett allsidigt redskap som du kan använda tillsammans med andra träningsredskap eller som det enda du har för ditt träningspass. Det är enkelt att använda en bra träningsbänk.

1 med en cirkel runt

Välj övningar

Börja med att bestämma dig för vilka övningar du ska genomföra. Du kan följa en guide online eller skriva ut ett schema som du följer.

2 med en cirkel runt

Ställ in bänken

Ställ din bänk på en plan yta och justera ryggstöd och säte så att det passar övningen du ska genomföra. Kontrollera att du får rätt vinkel då du ska böja dig över bänken på olika sätt.

3 med en cirkel runt

Träna med eller utan vikt

Om du ska träna med vikter väljer du ut dessa och placerar nära bänken för enkla byten. Utan vikter är det bara att inta den position du behöver för att träna mage, rygg, armar och höfter.

Läs mer om träningsbänkar

Vill du få svar på fler vanliga frågor om träningsbänkar? Nedan hittar du några av de frågor som ofta ställs.

Om du trycker om att träna med vikter och skivstång är det verkligen att rekommendera att ha en träningsbänk hemma. Det här är ett stöd som du kan få stor nytta av för många olika övningar.

Alla! Du kan träna mage, rygg, armar, ben, höfter och mer med bänken. Det mesta kan du till och med göra utan att använda några vikter.

Vill du leta själv? Populära butiker för träningsbänkar

Träningspartner logo
Trustpilot
4.6/5
Sporttema logo
Trustpilot
4.5/5
Sportgymbutiken logo
Trustpilot
4.6/5
Cdon logo
Trustpilot
4.3/5
Träningsmaskiner logo
Trustpilot
4.1/5
Atletbutiken logo
Trustpilot
3.8/5
Gymgrossisten logo
Trustpilot
3.1/5

Gymhemma.se använder sig av cookies. Genom att använda tjänsten godkänner du användandet av cookies: