Skivstång och skivstång set

Skivstång huvudbild

Skivstången eller barbell som det kallas på engelska förblir en utmanare till nyare träningsmaskiner helt enkelt för att den erbjuder allsidig träning för alla. Med en enkel skivstång och några vikter tränar du styrka, uthållighet såväl som kondition. Välj en skivstång bäst i test för ett prisvärt alternativ för gymmet och hemmet. Du kan få mycket hög kvalitet för några tusenlappar och det finns smarta set där vikterna kommer med stången.

Topp 6 skivstång och skivstång set

Vilken typ av skivstång vill du ha?

Det finns lite olika typer av skivstänger som har olika syften. Kortare varianter med mindre vikter kan vara bra för nybörjare och de kallas för skolstänger. Det finns också aerobics varianter så kallade cardio-stänger som är till för gruppträning. 

För den som ska använda skivstången till helkroppsträning i hemmet rekommenderas en skivstång med internationella mått eftersom att den går att använda till i stort sett alla övningar. 

Internationell och olympisk skivstång

220 cm, 50 mm och 20 kg

Den internationella skivstången kallas också för olympisk skivstång. Den är 220 cm lång och tillhörande viktskivor har en diameter på 50 mm. Stången väger 20 kg och är till för sammansatta rörelser som till exempel marklyft. Vikten på stången justerar du med tillhörande vikter som du kan köpa till eller få med i ett komplett set.

Skivstång bäst i test

I vårt test av skivstänger har vi fokuserat på skivstänger med internationella mått eftersom att dessa är de vanligaste att använda i hemmaträning för hela kroppen. 

Master Skivstång 220 cm - Bäst i test

Bäst i Test
Bäst-i-test-2023
Gym Hemma
Redaktionen
Ca: 1200 kr
Maxvikt : 375 Kg
Längd: 220 cm
Diameter: 50 mm
Garanti: 2 år
Sorterat efter pris
Träningsmaskiner logo
Trustpilot
4.1/5
Cdon logo
Trustpilot
4.3/5

Master int skivstång silver 220 cm

Bäst premium
Bäst-premium-2023
Gym Hemma
Redaktionen
Ca: 3000 kr
Maxvikt : 650 Kg
Längd: 220 cm
Diameter: 50 mm
Garanti: 5 år
Sorterat efter pris
Träningsmaskiner logo
Trustpilot
4.1/5
Gymgrossisten logo
Trustpilot
4.3/5
Cdon logo
Trustpilot
2.7/5

Abilica skivstång 220 cm

Ca: 2000 kr
Maxvikt : 300 Kg
Längd: 220 cm
Diameter: 50 mm
Garanti: ? år
Sorterat efter pris
Träningspartner logo
Trustpilot
4.1/5
Träningsmaskiner logo
Trustpilot
4.1/5

Skivstångset bäst i test

Det kan rekommenderas att köpa ett skivstång set hellre än enkla delar. Detta för att du på så vis får allt du behöver i ett skivstångspaket. Det här är särskilt sant för gym och föreningar som vill ha skivstång med tillhörande vikter.

När du har ett komplett set på plats från start vet du att du kan jobba med en plan utan förseningar. Dessutom kan du ju dela setet med andra som kanske ligger på en annan nivå och jobbar i en annan takt än vad du gör.

Master skivstångset 50 mm 135 kg

Bäst i Test
Bäst-budget-2023
Gym Hemma
Redaktionen
Ca: 5 000 kr
Maxvikt : 375 Kg
Längd: 220 cm
Diameter: 50 mm
Garanti: Konstruktionsfel
Sorterat efter pris
Träningsmaskiner logo
Trustpilot
4.1/5
Cdon logo
Trustpilot
4.3/5

Master skivstångset 50 mm 135 kg deluxe

Ca: 6 600 kr
Maxvikt : 650 Kg
Längd: 220 cm
Diameter: 50 mm
Garanti: 5 år
Sorterat efter pris
Träningsmaskiner logo
Trustpilot
4.1/5
Sporttema logo
Trustpilot
4.1/5

Abilica Barbell Set 100 kg

Ca: 6 500 kr
Maxvikt : ?
Längd: 220 cm
Diameter: 50 mm
Garanti: Konstruktionsfel
Sorterat efter pris
Träningspartner logo
Trustpilot
4.1/5

Att köpa skivstång

Vilken är den bästa skivstången för dig? Det är en viktig fråga. För att komma fram till det bör du fundera lite på hur du ska använda skivstången men också hur den är uppbyggd och vad den klarar av.

Skivstång – Fördelen med att köpa en skivstång och vikter var för sig är att du kan välja precis den stången och vikterna du vill ha. För den som är lite mer kräsen kan detta antagligen vara ett bättre alternativ.

Skivstångset Med skivstångsetet slipper du att tänka på att vikterna ska passa skivstången och att köpa dessa var för sig. Dessutom får du ofta en bra rabatt. 

Master skivstångset 50 mm 135 kg deluxe

Maxbelastning

Ta en titt på hur stor belastning skivstången är gjord för. Det här får betydelse när du tänker utveckla dina marklyft och bygga på med tyngre vikter på en bra skivstång hemma. Maxbelastningen går i många fall hand i hand med kvalitén på skivstången.

Lättring

Lättringen är ett annat ord för mönstret som är på ytan av skivstången. Ett djupare mönster innebär bättre grepp vilket är eftersträvat vid styrkelyft. Ett djupare mönsterdjup sliter mer på händerna och vid hemmaträning för vanliga användare är det antagligen inte lika viktigt.

Kullager och rotation

Du bör också ta en titt på lagring och rotation. När du utför styrkelyft med skivstången kommer den inte att rotera. Då rör den sig bara i höjdled. Men vid tyngdlyftning så vänder du stången 180 grader och då roterar den. 

Se på lager som finns mellan skivstång och vikt. Det här är inte samma för alla stänger. I riktigt bra tyngdlyftningsstänger sitter det kullager. 

Tålighet

Det är givetvis mycket bra med en slittålig skivstång som du ska jobba ofta och hårt med. Här får du se på material och om det finns beläggningar som kan öka tåligheten i konstruktionen. 

Får du garanti för konstruktion är det ett gott tecken om att stången kan tänkas klara en hel del.

Ska jag välja ett skivstångs set eller köpa var för sig?

  • När du ska träna med skivstång med vikter är det bra att veta att du kan behöva flexibilitet. Det är ganska vanligt att gå upp i viktenhet snabbt i början. Då är det skönt att ha vikterna som du får behov av på plats.

  • Ett skivstångset kommer med alla vikter som du kan tänkas behöva. Det är därför som skivstångpaket kan rekommenderas. Det här är ett sätt att få ett bättre pris för skivstång och vikter. Men om du har en begränsad ekonomi och tänker att du vill köpa den bästa skivstången och sedan vikterna alltetersom kan det också fungera.

  • Oavsett om du köper ett skivstångset eller stång och vikter var för sig är det viktigt att du väljer god kvalitet och möjlighet till god utveckling vad gäller viktenheter.

Eleiko Skivstång​

Eleiko erbjuder skivstänger som kan ses som herren på skivstångstäppan. Det här är premiummodeller som passar mycket bra för proffs. Premiumskivstänger för dyra för topplistan med bra skivstänger för normal användning passar proffs.

Premiumskivstången för dyr för topplistan

Den här skivstängerna har tagits fram med tanke på vad den som tränar på elitnivå har behov av. Gjorda av svenskt stål får du en design som är otroligt slitstark. Faktum är att du får livstids garanti på vissa av Eleikos stänger vilket säger hel del.

Modellerna har höga maxbelastningar på upp till 1500 kg vilket också i särklass. Här finns det utrymme för mål som har himlen som gräns!

Den första skivstången från Eleiko kom år 1963. Halmstadsföretaget tog hela tyngdlyftningsvärlden med storm. Än idag är det här namnet synonymt med skivstänger för proffs. Det är ett självklart val för gym som vill erbjuda sina medlemmar det bästa. Och det är också ett val för dig som tränar på proffsnivå och vill ha den bästa utrustningen hemma i din egen träningslokal.

Ponera att fler än 1000 världsrekord har slagits med Eleiko stänger och du inser att det här är valet för dig som vill komma lite längre. Historien bakom skivstången är något som kan inspirera och motivera vid varje träningstillfälle!

Träningsmaskiner.com har ett stort utbud av Eleiko skivstänger för den som är intresserad:

Träningsmaskiner logo
Trustpilot
4.1/5

Övningar med en skivstång​

För den som har en skivstång finns det mängder av övningar att välja mellan. Allt från styrkelyft till bänkpressövningar. Nedanför beskrivs några av de vanligaste övningarna för att få en känsla av hur mångsidig skivstången är för träning ett hemmagym. I samband med skivstångsövningarna är det också viktigt att få i sig proteinrika mellanmål eller andra måltider så att du ger kroppen förutsättningarna att återuppbyggas. Många slarvar med detta och får inte resultaten de hoppas.

Grundläggande bänkpressövning

Börja med korrekt positionering. Få ner axlarna ordentligt på bänken. Lyft skivstången men lämplig vikt och tryck rakt upp över bröst med en lugn rörelse. Sänk stången hela vägen ner till bröstet så att den rör vid din kropp. Greppa stången axelbrett och utför antal lyft i enlighet med din styrka. Ta en paus och upprepa övningen. För denna övningen behöver du en skivstångställning eller half rack. Du kan även göra övningen med hantlar.

Höftlyft med skivstång mot träningsbänk

Placera skivstången med eller utan vikt över din höft. Du kan lägga en träningsmatta mellan stången och din kropp.  Luta övre delen av ryggen mot bänken och stå stadigt med fötterna i golvet. Håll i stången med händerna och skjut den uppåt med höften.

Enbens-höftlyft

Du kan göra samma övning som nummer 2 med ett ben i marken. Det här blir tyngre och kan därför vara lite lättare att göra utan vikter på skivstången. Bänken kan bytas ut mot en steplåda.

Läs mer om skivstänger

Låt oss se på några viktiga frågor om crosstrainers som du kanske också har ställt och som definitivt kan inspirera dig att komma igång med din crosstrainerträning omedelbart bums!

En olympisk skivstång ska väga 20 kg. Det finns lättare skivstänger som kallas för skolstänger och som bara väger omkring 5 kg. Cardio-stänger kan vara ännu lättare.

Standardmåttet för en internationell skivstång är 220 cm. Det kan vara klokt att köpa en 220 cm lång skivstång för att få ett bra grepp och kunna jobba på ett seriöst sätt med skivstångsträning.

Vill du leta själv? Populära butiker för skivstänger

Träningspartner logo
Trustpilot
4.6/5
Sporttema logo
Trustpilot
4.5/5
Sportgymbutiken logo
Trustpilot
4.6/5
Cdon logo
Trustpilot
4.3/5
Träningsmaskiner logo
Trustpilot
4.1/5
Atletbutiken logo
Trustpilot
3.8/5
Gymgrossisten logo
Trustpilot
2.7/5

Gymhemma.se använder sig av cookies. Genom att använda tjänsten godkänner du användandet av cookies: