Crosstrainer test – Topp 8 listade

Crosstrainer huvudbild

Om du vill ha skonsam men effektiv träning hemma är en crosstrainer ett fantastiskt bra val. Det här är en träningsmaskin som aktiverar hela kroppen och som är mycket lätt att använda. Crosstrainern tränar en stor del av kroppen samtidigt som du både kan köra intensivt och i lugnt tempo beroende på vilken typ av träning du är ute efter.

Topp 8 bästa crosstrainers

Att köpa crosstrainer - tre olika prissegment

Priserna kan variera mycket när det kommer till olika typer av crosstrainers och detta påverkar både kvalité och funktioner. På sidan har vi valt att dela in de crosstrainers som jämförs i 3 olika prissegment.

Budget Crosstrainer

5000 - 10 000 kr

Många är ute efter en billig crosstrainer som kan passa bra för hemmabruk. En crosstrainer i budgetklassen har ofta färre program och är inte lika robust som maskinerna i de högre prisklasserna. Skillnaden brukar ofta märkas i detaljerna så som att svänghjulet är lättare eller att maskinen känns lite skörare än de dyrare varianterna. För den som ska träna hemma finns det dock bra alternativ av hyfsad kvalité även i den här prisklassen.

Standard Crosstrainer

10 000 - 15 000 kr

En vanlig crosstrainer har lite mer än de billigare varianterna och tar dig närmre gymupplevelsen. Den kostar en aning mer men kan vara otroligt prisvärd beroende på den modell som du väljer. För den som letar efter en crosstrainer till hemmagymmet är detta ett utmärkt alternativ. Svänghjulet brukar ofta vara lite tyngre och maskinen går bättre samt håller längre. 

Premium Crosstrainer

15 000 - 20 000 kr

Om du vill ha effektiv träning, tyst maskin, stabilitet och hållbarhet samt alla de program du behöver för flexibel träning är det en premium crosstrainer som du ska välja. Det här är samma typ av maskin som ditt gym erbjuder. Den har allt som krävs för att du ska kunna ge max och få ut effektiv träning dag efter dag

Crosstrainer bäst i test

Crosstrainern som har utsets till bäst i test är den som kombinerar ett bra pris, i förhållande med funktioner och kvalité. 

Xterra Fitness FS3.9E (standard) - Bäst i test

Bäst i Test
Bäst-i-test-2023
Gym Hemma
Redaktionen
Prisklass: Standard
Träningsprogram: 15
Drift: Framhjulsdriven
Garanti: 2 år
Sorterat efter pris
Träningspartner logo
Trustpilot
4.6/5

Sole Fitness E35 (premium) - Bäst premium

Bästa premium
Bäst-premium-2023
Gym Hemma
Redaktionen
Prisklass: Premium
Träningsprogram: 6
Drift: Framhjulsdriven
Garanti: 2 år
Sorterat efter pris
Träningspartner logo
Trustpilot
4.6/5

Masterfit TP500 (budget) - Bäst budget

Bästa budget
Bäst-budget-2023
Gym Hemma
Redaktionen
Prisklass: Budget
Träningsprogram: 12
Drift: Bakhjulsdriven
Garanti: 2 år
Sorterat efter pris
Träningspartner logo
Trustpilot
4.6/5

Finnlo Ellypsis E3000 (standard)

Prisklass: Standard
Träningsprogram: 5
Drift: Framhjul
Garanti: 3 år
Sorterat efter pris
Sportgymbutiken logo
Trustpilot
4.6/5
Cdon logo
Trustpilot
4.3/5
Träningsmaskiner logo
Trustpilot
4.1/5

Abilica Stream FC X (standard)

Prisklass: Standard
Träningsprogram: 12
Drift: Framhjul
Garanti: 1 år
Sorterat efter pris
Cdon logo
Trustpilot
4.3/5
Träningsmaskiner logo
Trustpilot
4.1/5

Hammer Cross-Motion BT (budget)

Prisklass: Budget
Träningsprogram: 22
Drift: Bakhjul
Garanti: 2 år
Sorterat efter pris
Cdon logo
Trustpilot
4.3/5
Sportgymbutiken logo
Trustpilot
4.6/5
Träningsmaskiner logo
Trustpilot
4.1/5

Abilica Crosstrainer Journey BT (budget)

Prisklass: Budget
Träningsprogram: 14
Drift: Bakhjul
Garanti: 2 år
Sortera efter pris
Träningspartner logo
Trustpilot
4.6/5
Sporttema logo
Trustpilot
4.3/5

Casall Infinity 1.3X (budget)

Prisklass: Budget
Träningsprogram: 12
Drift: Bakhjul
Garanti: 1
Produkt har utgått

Att välja den bästa crosstrainern

Du är ute efter regelbunden träning som är rolig och bra för din kropp och du har kommit fram till att en crosstrainer ger dig det perfekta stödet. Men vilken är den bästa crosstrainer du kan ha hemma? Är det så enkelt att en crosstrainer bäst i test också är det bästa valet för din hemmaträning?

Svaret på den frågan beror en hel del på vad du är ute efter. När du väljer en bra crosstrainer som har egenskaperna du eftersöker är chansen att du blir nöjd mycket god. Om du också kan tänka dig andra träningsvägar har den här sidan sammanställt en lista med träningsprylar för den intresserade.

Framhjulsdriven crosstrainer – Denna variant ger dig en planare gångstil som kan upplevas som lite lättare och mjukare för höfter och knän. Mycket bra för dig med knäproblem! De flesta moderna crosstrainers tillverkas idag med framhjulsdrift.

Bakhjulsdriven crosstrainer – Här får du en större rörelse som kan jämföras lite med en gungas sving-moment. Det kan bidra med en intensivare känsla av kraft och fart.

Xterra fitness fs3 9e

Kvalitet

Du får betala mer för högre kvalitet men se alltid på hur prisvärd en viss modell är för att komma fram till om priset är rimligt. En crosstrainer bäst i test är inte alltid den dyraste modellen. Du kan till exempel försöka hitta modeller som har vunnit bäst i test inom kategorin budget och som därmed kan anses vara bra val när du vill ha.

Program

På en bra crosstrainer ska du kunna hålla koll på hastighet, hur många kalorier du bränner och även kontrollera din puls. Du kan använda dig av program för att få utmaningar och använda din träningsmaskin lite som en coach som manar på och ser till att du verkligen ger hela kroppen en omgång.

Funktionalitet

Funktionerna på en crosstrainer för hemmabruk kan vara många och avancerade. För de flesta är det dock viktigast med möjligheten att röra på sig mjukt och stadigt med önskad hastighet. Dessutom ska det gå bra att köra en bakåtrörelse där du trycker ner med hälen bakåt för en riktigt fin träningsform.

Pris

Hur står crosstrainern på golvet? En crosstrainer hemma kan vara minst lika stadig och kraftfull som den du hittar på ett gym. 

Tänk också på om konstruktionen känns plastig och hur hållbar kontrollpanelen är.

En crosstrainer som är hoppfällbar

  • Om du köper en crosstrainer för att träna hemma är den med största sannolikhet hopfällbar. Märken som Finnlo tillverkar hopfällbara crosstrainers med tanke på att du behöver kunna stuva undan maskinen när du inte använder den.

  • Gym-varianterna är inte alltid hopfällbara. Då de är gjorda för att vara riktigt massiva är inte tanken i första hand att de ska flyttas på regelbundet. Men det betyder inte att crosstrainers som inte går att fälla ihop är svåra att flytta på.

Viktiga egenskaper på en crosstrainer

Det finns en hel del att tänka på när du ska välja crosstrainer och du har givetvis egna preferenser som kommer att avgöra vilket märke och modell som passar dig bäst. Det finns dock några allmänna punkter som får betydelse för de allra flesta.

Typ och styrka på motståndet

Magnetiskt motstånd är att rekommendera och är tekniken som används för de bästa crosstrainer maskinerna. Fördelen med magnetiskt motstånd är att slitaget under längre tid blir lägre. Motståndet kan också mätas i watt och det kan vara något som atleter är ute efter. De allra flesta har dock inget behov av att betala extra för denna egenskap.

Motståndsnivåer

Det är överlag bra att ha många motståndsnivåer. Det här betyder ju att du kan justera motståndet så att det blir precis som du vill ha det. Var dock noga med att inte blanda ihop många nivåer med större motstånd. En bra crosstrainer med färre motståndsnivåer kan faktiskt erbjuda ett större motstånd än en sämre modell med fler nivåer. Antal nivåer för motstånd är med andra ord inte ett mått på maskinens kvalitet.

Hur stor är crosstrainern?

Det skiljer sig både i höjd längd och bredd när det kommer till crosstrainers. Du måste ta reda på om du har plats för maskinen och inte bara på golvet. Undersök också hur långt det kommer att vara mellan dig och taket när du står på pedalerna. Är du lång finns risken för att du kommer för nära taket på en hög crosstrainer.

Steglängden

Det här är det största möjliga avståndet mellan hälen på din ena fot och tån på den andra. Som regel har bättre crosstrainer en större steglängd. Gång kräver kortare steglängd medan snabbare takt ökar på steglängden. Om du köper crosstrainer med för kort steglängd kommer du att uppleva att din träning med den är begränsad. Omkring 40 cm är att rekommendera och mer är ännu bättre.

Möjlighet att justera lutning

Det finns lite olika varianter och det får betydelse för den träning du kan få med din crosstrainer. Fundera på om du vill ha möjlighet till lutning för att köra backträning med maskinen. Ta också reda på om det går att justera steglängden så att du kan alternera mellan snabb gång med korta steg och löpning med längre löp-steg.

Längden på garantin

Du kommer att få garanti för din crosstrainer men det kan variera hur länge den gäller. 1 år är standard, 2 är bra och 3 år är riktigt bra. Kontrollera om garantin gäller för hela maskinen eller om det finns kortare garantiperiod för delar som är kända för att slitas ut snabbare.

Budget

Ska du köpa en billig crosstrainer eller satsa på något som skulle kunna stå på ett professionellt gym? Du måste förstås beakta hur din budget ser ut. Det kan dock vara värt att betala lite mer för högre kvalitet och bättre funktion. Ska du köpa en billig träningsmaskin bör du kontrollera att den har fått goda betyg.

Möjligheten till support

När du använder en crosstrainer hemma dagligen utsätts den för slitage. Tänk på att du kan vilja byta ut delar och serva maskinen. Då kan det vara tryggt att den kommer från ett märke som har god support och att det finns gott om reservdelar att beställa.

Fördelar med en crosstrainer

1 med en cirkel runt

Bättre kondition

Med din crosstrainer ökar du din uthållighet. Den ger dig den aerobiska träning som är en självklar del av varje träningsprogram. Det betyder att du kan använda den som uppvärmning såväl som för att bli bättre på att orka mer.

2 med en cirkel runt

God förbränning​

Crosstrainers är också kända för att vara bra för dig som vill bränna en massa kalorier snabbt. På en halvtimme kan du ha bränt hundratals kalorier. Det betyder att du kan använda maskinen för att gå ner i vikt snabbare.

3 med en cirkel runt

Bättre balans​

Träning på en crosstrainer kan också förbättra din balans. Det här kan vara väldigt bra till exempel för kvinnor som efter barnafödsel kan uppleva att balanssinnet inte längre är detsamma.

4 med en cirkel runt

Mjukt och fint för din kropp​

Crosstrainern ger dig skonsam och mjuk träning. Det betyder att dina fötter, knän och höfter får en lugnare träning. Det minskar risken för problem med smärtor och är perfekt i rehabiliterande syfte.

5 med en cirkel runt

Riktad muskelträning​

Du kan fokusera på utvalda muskelgrupper i benen genom att justera din steglängd och lutning samt variera gång och spurt framåt och bakåt. Lär dig tekniker för att komma åt olika delar av benen.

6 med en cirkel runt

Enkelt att komma igång​

Du måste inte vara elitatlet för att förstå hur du ska träna på en crosstrainer. Den är både lätt och rolig att använda och passar lika bra för dig som just har börjat träna som för dig som sedan barnsben har sportat på proffsnivå.

Crosstrainer - hälsa och muskler

Undrar du vilka muskler som tränas eller hur effektivt det är att träna med en crosstrainer. Läs mer nedan.

Vilka kroppsdelar och muskler tränar en crosstrainer?

Det finns de som säger att en crosstrainer tränar 80% av din kropp medan andra hävdar att det är mer. Du kan definitivt komma åt musklerna i benen, baken, ryggen, mage, armar och axlar med enkla rörelsemönster på din crosstrainer. Dessutom är träningen bra för din hjärna som får mer syre. Visste du att du faktiskt kan bli smartare med 30 minuters träning per dag?

Hur effektivt är det att träna på en crosstrainer?

Funktionerna på en crosstrainer för hemmabruk kan vara många och avancerade. För de flesta är det dock viktigast med möjligheten att röra på sig mjukt och stadigt med önskad hastighet. Dessutom ska det gå bra att köra en bakåtrörelse där du trycker ner med hälen bakåt för en riktigt fin träningsform.

Övningar på en crosstrainer​

Det finns en massa fina övningar för crosstrainer som du kan använda dig av för att få en komplett workout hemma. Nedan finner du tre vanliga crosstrainer övningar som du kan använda dig av för att komma i form och behålla den. Om du även behöver sköna träningskläder rekommenderar vi bland annat Relode.se som erbjuder mängder av funktionskläder som passar bra för crosstrainer.

Du kan kolla din intensitetsnivå genom att se vad du klarar av att göra med din röst när du är igång. Vid hög intensitetsnivå kan du bara säga korta meningar utan att dra efter andan. Vid låg intensitetsnivå kan du till och med sjunga som vanligt det kan du inte när du ligger på mellan och hög nivå.

Träning för nybörjaren

Börja i lugnt tempo

När du är helt ny på att träna på crosstrainer kan du börja med ett mjukt program som får upp din puls men inte känns för tung.

Om du tränar varje dag kan du använda detta grundschema och lägga in intervallträning under delen med hö högre tempo varannan dag. Istället för 15 minuters snabbt tempo kan du köra 7-10 intervaller med snabbare takt 1,5 minut och lugnare tempo i 30 sekunder.

Gör följande:

  • Värm upp med ett lugnt tempo under 3-5 minuter.
  • Kör med högre motstånd och takt under 15 minuter. Få upp flåset men se till att du inte tar ut dig mer än att du kan föra ett vanligt samtal samtidigt som du tränar.
  • Varva ner och gå i ett lugnt tempo under 10 minuter.

Intervaller

Maximera hälsoeffekterna av träningen

Intervaller är bra för lungor, blodet och hjärtat. En intervallstege kan rekommenderas för att den ger dig kortare intervaller som du klarar av rent mentalt.

Såhär gör du:

  • Öka motstånd och tempo och kör på i fem minuter.
  • Vila med minskat motstånd och tempo under 30 sekunder.
  • Fortsätt med 4, 3, 2 och 1 minut med 30 sekunder paus

Intervaller med musik

Lättare att hålla takten

Du kan också lämna den exakta räkningen för intervaller och köra på med musik som hjälper dig att hålla takten. Välj en lugn kortare låt för att värma upp. Runt tre minuter räcker. 

Efter denna spelar du en låt som kombinerar lugnt och snabbt tempo. Den börjar lugnare och kommer sedan upp i fart. Du anpassar ditt tempo efter takten i låten.

Välj 8 – 10 låtar:

  • Med 8-10 låtar med olika takt har du en intressant form av intervallträning som dessutom känns extra kul då du väljer låtar som du gillar och går igång på.
  • I slutet tar du en lugn låt igen som du varvar ner med under cirka 3-5 minuters tid.

Läs mer om crosstrainers

Låt oss se på några viktiga frågor om crosstrainers som du kanske också har ställt och som definitivt kan inspirera dig att komma igång med din crosstrainerträning.

Du kan träna varje dag på en crosstrainer. Det går ju bra att varva intensitet så att du vissa dagar tar det lite lugnare och andra jobbar mer med att bygga muskler och bränna mer fett.

Båda har sina fördelar och det handlar mycket om vad man föredrar. Crosstrainern är bäst om du vill få mild träning för hela kroppen. Det går inte att glömma bort armarna då de måste röra sig med handtagen! Motionscykeln är bra för att få upp puls och ger skonsam träning för benen.

Alla! De som tränar professionellt kör med crosstrainer för att det är kul och effektivt. Den som aldrig har tränat regelbundet förr väljer crosstrainer för att det är så enkelt att komma igång utan risk för skador och med snabba resultat.

Ja, en rekommendation är just att träna 30 minuters crosstrainer varje dag. Du varierar passen för att det inte ska bli tråkigt och för att inte anstränga samma muskler varje dag.

Vill du leta själv? Populära butiker för crosstrainers

Träningspartner logo
Trustpilot
4.6/5
Sporttema logo
Trustpilot
4.5/5
Sportgymbutiken logo
Trustpilot
4.6/5
Cdon logo
Trustpilot
4.3/5
Träningsmaskiner logo
Trustpilot
4.1/5

Gymhemma.se använder sig av cookies. Genom att använda tjänsten godkänner du användandet av cookies: